Ce sunt convectoarele electrice din sticla?
Ori: se poate incalzi cu sticla?

La firmele comerciante al echipamentelor moderne de incalzire intalnim din ce in ce mai des un produs nou, sub denumirea cunoscuta de convectoare electrice din sticla (dupa cea engleza glass-heater). Datorita faptului ca este vorba de o noutate , nu au fost publicate prea multe articole in aceasta tema, in care sa fie prelucrate functionarea acestor convectoare electrice.

Navigand pe site-urile acestor comercianti aflam trei lucruri: produsele sunt foarte aratoase, preturile evident nu sunt din categoria segmentului „low budget” si pe deasupra se spune ca sunt eficiente. Dar ce este un convector electric din sticla? Se poate incalzi cu sticla? In caz afirmativ: oare aceasta technologie este mai buna, decat celelalte? L-am intrebat pe dl. Szasz Janos, consilier in technologia de incalzire.

Toate convectoarele electrice sunt la fel, sau exista mai multe tipuri?

In jurul noutatilor technologice intotdeauna exista misterii, deoarece producatorilor nu le este pe plac sa divulge secretele industriale, adica ce contin produsele, cum functioneaza, etc…

Primul lucru ce trebuie clarificat la aceste instalatii este faptul, ca sticla nu are nici o tangentă cu incalzirea. Respectivele convectoare electrice din sticla folosesc solutii electrice pentru a determina caldura in cele mai multe cazuri. Aceste solutii sunt de mai multe feluri: o technologie cu infrarosu, al caror variante moderne sunt radiatoarele carbo- sau aerotermele nano argintii, al caror denumire ne sugereaza ca avem de a face cu un lucru foarte special, dar partea dorsala poate fi si un element de incalzire convectionala, fabricat din metal sau ceramica.

Infraroșu sau convectie ?

Aceste convectoare electrice au exact atata inteligenta, cat le permite technologia inclusa in acestea.

Radiatoarele infra traditionale au o carcasa ce contine dioxid de siliciu, acesta fiind cel mai potrivit pentru dispersia radiatiei infraroșii. Deoarece si sticla este produsa din acelasi material, gradul de eficienta nu va fi influentat de panoul frontal din sticla, dar nu va fi nici in detrimentul utilizarii. Avantajul general, care se leaga de panourile infra, este caldura similara cu cea transmisa de Soare, fapt ce este incontestabil, dar pentru o distributie uniforma a caldurii este necesar un numar si randament suficient a echipamentelor instalate.

In cazul radiatoarelor convectionale circulatia termica se intampla vertical, sticla nu va influenta nici aici randamentul. Fata de radiatoarele infra are avantajul, ca suprafata sticlei nu se va incalzi intr-atat (in loc de 110-120°C doar 60°C) , astfel se poate folosi in siguranta si in camerele copiilor.

Cu termostat sau fara?

Un alt aspect important de retinut este faptul, ca echipamentul are termostat propriu sau trebuie achizitionat si instalat separat. Merita sa alegem un produs cu termostat incorporat, mai ales daca este programabil. Acestea se pot programa individual in fiecare incapere, astfel se va omite problema clasica a termostatelor centralizate, si anume diferenta substantiala de temperaturi in diferitele colturi ale caminului.

La produsele achizitionate fara termostat va fi o cheltuiala in plus nu doar tariful produsului ci si contravaloarea lucrarii electrice de instalare. In plus, trebuie luat in calcul faptul, ca la majoritatea termostatelor traditionale nu se pot atasa convectoare cu eficiente mari, astfel la incalzirea integrala a caminului trebuiesc achizitionate si intrerupatori.

Totusi de ce este convenabil sa alegem convectoare electrice din sticla?

Aparenta acestor convectoare vorbeste de la sine. Cine alege un astfel de echipament, plateste unul singur, dar primeste defapt doua, deoarece pe langa incalzire va avea si un decor impozant in camin. Intregul produs are o atmosfera exigenta si calitativa, cu un aspect armonios nu doar in locuintele moderne ci si in cele clasice, deoarece sticla o gasim peste tot.

Pe de alta parte, firmele mai puternice ofera chiar si 5 ani garantie, fiindca la fabricarea acestor convectoare din sticla se folosesc technologii la nivel inalt, astfel cumparatorii sunt asigurati de faptul, ca in schimbul produselor ieftine de masa, au primit un produs, de care vor fi multumiti ani de rand.

Exista vreun aparat, pe care il recomandati cu drag celor care sunt inca nedecisi?

Firma norvegiana Adax produce inca din anii ’50 asa-numitele panouri de convectie norvegiene. In Romania se pot cumpara aceste convectoare de 5 ani incoace si este o bucurie pentru noi ca in sezonul actual au scos pe piata si modelul Adax Clea. Astfel, pe langa calitatea si eficienta obisnuita scandinava acest convector electric estetic este deja disponibil si pentru populatia consumatoare din tara.

Spre produse:

https://incalzit.ro/sisteme-de-incalzire-electrica/solutii-pentru-interior/panou-incalzire-adax/convectorul-electric-adax-clea/