Intrebari frecvente

Vreau IncAlzire auxiliarA. Ce CONVECTOR sA aleg?

Este important de stiut, ca energia produsa de sistemele de incalzire, functionabile pe diferite principii nu se poate cumula in fiecare situatie. Din aceasta cauza, incalzirea auxiliara sau ajutatoare cu convectoare electrice Adax merita luata in calcul in asa fel, incat sa cuprinda intreaga incapere. Motivul este faptul, ca in cazul unui calcul subestimat, incalzirea secundara nu va fi potrivita ori va executa termoficarea intregii camere la cheltuieli exuberante.

Sa luam un simplu exemplu: planificam incalzirea unei camere bine izolate si cu dimensiunile: suprafata 20m2 si inaltimea de 2,6 m. Solutia este un convector electric Adax de 2000W. In cazul in care exista si un alt tip de incalzire in locatie, dar acesta nu poate produce un grad mai mare decat 18°C, in schimb consumatorul doreste 22°C, este nevoie de termoficare complementara. Bineinteles solutia nu va fi un convector electric de 1000W, fiindca acesta nu va incalzi integral locatia.

In cazul nostru din exemplul de mai sus este nevoie de un panou cu puterea de 2000W. Daca am utiliza un convector de 1000W temperatura de +4°C ar necesita o cantitate dubla de energie si costul s-ar dubla. Se poate observa din acest calcul, ca producerea temperaturii de +4°C se poate realiza economic, daca luam in considerare intreaga suprafata a incaperii si nu alegem cu aproximatie, ce ar fi potrivit dintre panourile cu dimensiuni mici.

Care este diferenTa dintre tipurile NEO Si VP10/VP11?

Practic nu exista diferenta. Aceste tipuri nu difera nici in technologie nici in consum. Diferenta mare la pret este data de aspectul exterior si modul de comanda. Convectoarele electrice de tip NEO sunt in comert cu termostate precise, digitale incluse, in schimb sortimentul VP10/VP11 are termostate cu reglarea manula a temperaturii si sunt neprogramabile.

Care este diferenTa dintre termostatele CONVECTOARElor ADAX?

Convectoarele electrice ADAX au 3 tipuri de termostate. Dintre acestea 2 sunt manuale (electronice, mecanice) si 1 programabil (DT-digitale).
Panourile de incalzire VP10 si VP11 au termostate incorporate manuale. Difera in aspectul lor exterior, deoarece in cazul termostatelor mecanice se pot regla temperaturile cu gradul min. confort si max., iar cele electronice au o scala numerica, cu ajutorul careia reglam cu o precizitate ridicata gradele °C dorite în locatie. Diferenta esentiala consta in functionarea interioara.
Termostatul (KT) mecanic (=mobil) functioneaza in baza magnetilor instalati pe o placa bimetalica. Daca exista fluctuatie de temperatura, placa bimetalica se indoieste, magnetii se ating, astfel porneste incalzirea. Temperatura poate scadea temporar cu 3-4°C pana in momentul pornirii termostatului.

Termostatul electronic (KET/ET) in schimb este dotat cu senzori termici in circuite electrice. Din aceasta cauza determina o masurare mult mai exacta a temperaturii, permitand maxim 1°C diferenta fata de gradele programate. Pe langa acesta, functionarea sa este semnalizata cu un LED verde, astfel se poate observa exact daca convectorul de incalzire este sau nu activ.
Termostatul digital (DT) intrece termostatul manual, se poate programa in prealabil, si poate diferentia trei valori diferite de temperatura. Se poate programa ziua din saptamana, iar pe baza acesteia se poate determina o perioada de 5 sau 7 zile cu functionare economica intr-un orar prestabilit. Termostaul digital se poate atasa doar panourilor ADAX MULTI.

De ce meritA sA alegem IncAlzire electricA? IncAlzire cu gaz sau cu electricitate?

Multi se gandesc automat la radiatoare cu ulei, sobe de incalzit si aeroterme scumpe, nerentabile, cand vine vorba de expresia ”incalzire electrica”. Produse, care consuma curentul electric, si totusi nu incalzesc… Convectoarele de incalzire scandinave Adax sunt moderne, economice, estetice si eficiente la costuri. Datorita preturilor din ce in ce mai mari al gazelor naturale, in ziua de azi cheltuielile de consum sunt practic egale la ambele moduri de incalzire: cea electrica si cea cu gaz. In schimb costurile de instalare sunt doar o treime din lucrarile pentru incalzirea cu gaz. La incalzirea electrica nu este nevoie de horn, cazane, autorizare, tevi, economisim chiar si costurile de instalare si intretinere pentru intregul an. Cu toate ca sistemul este economic, se mai reduc in continuare si cheltuielile de intretinere, datorita termostatelor eficiente si a sistemelor comandate prin frecventele radio, aceste panouri de incalzire vor fi in functiune doar o treime din timp si vor reactiona foarte flexibil la orice schimbare de temperatura.

Ce dimensiuni sA aibA CONVECTORul ales?

La o izolatie corespunzatoare si o inaltime a incaperii sub 3 m se incalzesc 1 m3 prin aproximativ 32-35 W. Daca alegeti un panou cu un randament mai mare decat necesarul minim, nu va folosi energie electrica mai multă, deoarece parametrii locatiei de incalzit nu se schimba, si veti obtine mai rapid temperatura dorita, astfel va trebui pornit mai rar.

Cum se instaleazA CONVECTOAREle electrice?

Instalarea panourilor nu necesita specialist (cu exceptia camerelor de baie, locatiilor cu circuit de apa). Se pot fixa usor pe perete prin indepartarea usoara a consoalelorconsola-de-pe-perete-2 consola-de-pe-perete, iar dupa aceasta se conecteaza la reteaua electrica. Daca solicitati ajutorul unui specialist, va rugam sa ne contactati la unele dintre posibilitatile de contact afisate.

Pentru instalarea convectoarelor este nevoie de masina de gaurit, suruburi si dibluri. In functie de tipul zidurilor se pot utiliza suruburi de diferite grosimi:

  • zid din caramida: diblu+ surub 8 mm
  • zid din beton: diblu+ surub 6 mm
  • casa din lemn: surub din lemn 3,5 x 500
Ce tip de reTea electricA este necesarA pentru funcTionarea CONVECTOARElor ADAX ?

Contrar opiniilor raspandite nu este nevoie de un circuit cu 400 V. Aceste instalatii norvegiene nu functioneaza in retea de inalta tensiune, ci este suficienta reteaua normala de 220V. Bineinteles, se pot comanda instalatii pentru tensiuni electrice inalte, aceste comenzi se onoreaza de catre producator in aproximativ 2-3 saptamani.

ExistA garanTie pentru aceste CONVECTOARE?

Da, producatorul asigura o garantie totala de 5 ani, adica 60 de luni, dar experienta arata ca posibilitatea unei defectiuni este aproape exclusa. Convectoarele de incalzire ADAX comercializate de catre Nordinova Srl. au o saptamana  garantie  de returnare  in cazul achizitionarii personale in magazin, si 30 de zile în cazul cumpararii din magazinul on-line.

Cum sA folosesc termostatul?

Fixati butonul de reglare a temperaturii la maxim, si în momentul in care ati atins temperatura dorita, incepeti sa rulati butonul pana cand incalzirea se va opri. Termostatul va mentine temperatura aerului din camera la gradele dorite.

De ce reprezintA un avantaj folosirea modului economic sau confort?

Deoarece costurile incalzirii se vor reduce astfel chiar si cu 20%. Vom obtine acest rezultat, daca noaptea, pur si simplu reducem tempratura in timpul somnului sau in cursul zilei, cand suntem la servici. Pe langa economisire vom lua in considerare si faptul, ca este mai sanatos somnul de noapte intr-un dormitor cu temperatura de 15-18 C°. Procedura pornirii/opririi termostatului se poate simplifica prin achizitionarea panourilor dotate cu termostate digitale, respectiv programabile.

Care tip sA-l aleg, dacA doresc sA programez temperaturile dorite In diferitele fracTiuni ale zilei?

Daca doriti ca convectoarele sa schimbe automat temperatura intre gradele de confort si economic in anumite ore, atunci alegeti convectoarele ADAX MULTI cu termostatul digital DT2 sau varianta ADAX NEO, care are un termostat inclus ( astfel economisiti energie chiar cu un procent de 15% !). La tipurile ADAX VP10, VP11 respectiv VPS se poate ajunge la aceasta valoare de economisire, doar va trebui sa fim atenti, ca intotdeauna sa fixam o temperatura mai redusa noaptea sau in timpul zilei, cand nu suntem acasa. O alta varianta este un cronometru cu alimentare electrica (conector), prin care se poate solutiona pornirea/orpirea automata, dar in acest caz nu vom putea programa temperatura camerei.

Ce se IntAmplA In cazul unei pauze de curent?

In timpul unei pauze de curent electric panourille vor opri incalzirea, dar vor mentine tempratura reglata timp de 15-20 minute, iar dupa acest rastimp durata racirii va depinde de izolatia incaperii. In cazul panourilor ADAX dotate cu termostate manuale (mecanice si electronice) instalatiile pornite vor functiona in continuare fara nici o perturbare.

In schimb, panourile ADAX Multi dotate cu termostate digitale isi vor pierde din memorie programarea prealabila, daca pauza de curent va dura mai mult de 60 minute. In aceste cazuri, in momentul reglementarii sursei de curent panourile vor porni la 22°C, temperatura standard, programata de fabricant pana la reprogramare.

De ce scoate fum dupA punere In funcTiune?

Datorita faptului ca filamentul convectorului este uns cu un strat de ulei protector, la prima pornire poate aparea un fum si miros neplacut. Acest fenomen va dura aproximativ 5-10 minute. Va rugam aerisiti incaperea, dupa care panoul va functiona in parametri normali.

Pe ce principiu funcTionezA CONVECTOAREle ADAX?

Principiul de functionare este foarte simplu si se bazeaza pe miscarea aerului .Aerul rece intra pe partea de jos in interiorul panoului, unde va fi incalzit de lamelele armaturii speciale si datorita diferentei mare de temperatura aerul cald va fi introdus in spatiul incaperii cu ajutorul lamelelor de iesire.

Convectorul nu are in interior ventilator, nu este suflant, nu emite nici un fel de radiatii, astfel nu are nici un fel de actiune daunatoare asupra sanatatii omului, pur si simplu functioneaza pe principiile termodinamicii.

Sufletul convectorului este termostatul care poate fi aleasa dupa preferinte. Termostatul panoului masoara temperatura incaperii si variatia temperaturii, pe baza acestor date calculeaza timpul necesar pentru incalzirea incaperii.

In general dupa un minut de functionare urmeaza doua minute pauza, care poate fi urmarita pe ecran, faptul care dovedeste ca panoul foloseste in general o treime din puterea instalata.