Idei pentru reducerea cheltuielilor

Intr-o gospodarie simpla, 60-70 procente din cheltuielile comunale sunt generate de factura de incalzire. Anual, folosim incalzirea minim 6 luni de zile, astfel nu este indiferent ce obiceiuri ne formam legat de aceasta. Este suficient sa ne concentram atentia asupra unor aspecte minore, astfel caldura caminului nu ne va costa atat.

Bineinteles si iarna este necesar sa aerisim incaperile, in vederea unei bune dispozitii si pentru a ne pastra sanatatea, astfel este important sa mentinem circulatia aerului inprospatat. Expertii afirma, ca in acest sens este necesara o aerisire de 3-4 ori pe zi. Pentru o economisire a energiei este indicat sa deschidem geamurile timp de 5-10 minute, iar in acest rastimp sa cream un curent de aer transversal in incapere si incalzirea sa fie redusa la minim. Astfel nu se vor raci peretii imobilului si nici mobilierul, doar aerul din interior va fi schimbat. Iar dupa cateva minute vom avea aceeasi senzatie de caldura, ca si inainte. Este indicat sa se aeriseasca dupa baie sau in cazul formarii de aburi, la fel si in orele amiezii, cand temperaturile externe sunt cele mai reduse. Sa nu lasam geamul intredeschis niciodata, fiindca circulatia aerului nu este potrivita astfel si nici incalzirea nu poate functiona cu o eficienta corespunzatoare in camera respectiva .

Nu este indicat sa se incalzeasca total incaperile folosite mai rar, dar nici sa se inchida de tot incalzirea in acestea pe timp de inghet si frig, deoarece mentinerea caldurii in incaperile vecine necesita mai multa energie si incalzirea zidurilor racite nu este economica deloc. In aceste incaperi este indicat sa se mentina o temperatura de 15-17 grade.

Temperatura sanatoasa

Odata cu sosirea iernii se poate considera clasica intrebarea: care este temperatura ideala, sanatoasa in caminul nostru? Senzatia de caldura este determinata in special de condensatia si viteza circulatiei aerului. Este imposibil sa se determine exact, care este temperatura optima, deoarece depinde in mare masura de varsta, constitutie, activitatea fizica, starea sanatatii si parametrii imobilului. In viata cotidiana este acceptata ideea, ca reglarea temperaturii la 20-22 grade in camere, 18-20 grade in bucatarii si dormitoare, 22-24 grade in bai este in general binevenita. Deoarece majoritatea dintre noi suntem imbracati mai lejer acasa, in tricouri si nicidecum in pulovere, suntem tentati sa incalzim caminele noastre chiar si la 24 grade, cu toate ca reducerea cu 1 grad a incalzirii duce la o economisire de 5-6 procente, astfel daca termostatul este fixat la 22 grade in loc de 24, economisim chiar 10 % din cheltuielile de incalzire!

Sa nu fixam perdele sau alte obiecte in fata radiatoarelor de incalzire, pentru ca acestea reprezinta un obstacol in dispersia corespunzatoare a caldurii. In spatele radiatoarelor se poate fixa o folie de aluminiu, metoda practica pentru reflectia luminii. Aceste folii se comercializeaza la preturi foarte accesibile in magazinele speciale si sunt usor de instalat. Pe timpul noptii este indicat sa se inchida jaluzelele, perdelele groase, pentru ca si acestea au un rol de izolatie in plus.

usa iarna

Merita o atentie speciala si ferestrele, usile, in special cele de intrare si daca este necesar sa se izoleze cu benzi adezive din bureti sau pasla, deasemenea sa plasam inaintea ferestrelor, sau intre cele duble, bureti lungi, care vor impiedica infiltrarea aerului rece prin crapaturi.

Murdaria depusa pe radiatoare creste necesarul de energie pentru incalzire, de aceea este importanta curatirea continua a acestora. Astfel creste potentialul de distributie a caldurii si scade concentratia de praf a incaperilor. Sa nu uitam nici de curatirea cazanelor, deoarece mizeria depusa pe acestea vor influenta dezavantajos eficienta incalzirii.

Este un fapt binecunoscut, ca in urma incalzirii aerul devine uscat. Daca procentul de condens este prea scazut vom simti aerul mult mai rece decat este in realitate. Asadar sa nu uitam sa masuram condensul din atmosfera caminului nostru (valoarea optima este 40-60%) si in caz de nevoie sa mentinem valoarea corecta, fiindca astfel va fi posibila reducerea temperaturii cu 1-2 grade.