Radiatia infrarosie a fost studiata prima data de astronomul german Frederick William Herschel la inceputul anilor 1800. Ipoteza principala a fost, ca prin refractarea razelor solare se pot masura diferite grade termice. El a demonstrat aceasta ipoteza cu ajutorul unei prisme, prin care a dispersat razele solare pe peretele unei incaperi intunecate. Apoi  masurat temperatura incepand de la culoarea violeta pana la cea rosie, iar spre marea lui supriza, cea mai ridicata valoare a masurat-o pe suprafata, pe care s-au dispersat undele rosii. De atunci radiatia infrarosie a insemnat o avansare in mai multe domenii technologice. La aerotermele infrarosii sunt intrebuintate segmentele de microunde cu valorile de 8-10 µm.

Deoarece aceste aparate nu incalzesc un mediu vizat, nici aerul, ci isi desfasoara efectul asupra obiectelor si corpurilor, ele pot fi intrebuintate cu eficienta atat in zone interioare cat si in cele exterioare. Suprafetele cele mai avantajate sunt cele perpendiculare pe aceste raze. (acestea primesc cea mai puternica radiatie, asemenea radiatiei solare).

In spatiile deschise inca mai domina ”bombele termice” provenite din incalzirea cu instalatii de gaz, care vizeaza in primul rand atmosfera (bombe,  ce se evaporă la prima adiere mai puternica de vant) si este o manevra cu o eficienta foarte rea. Aceste proprietati ar fi motivul, pentru care in Paris  s-a interzis folosirea acestor aparate pentru incalzirea in spatiile publice incepand cu 1 ianuarie, astfel deschizand calea incalzirii cu radiatii infrarosii (a nu se confunda cu instalatiile invechite de quart).

Acestea asigura o economisire de  10-20 ori mai mare fata de sistemele functionabile cu gaz in functie de spatiul de incalzit: o terasa intreaga sau doar picioarele persoanelor (frigul porneste de la picioare). Randamentul variaza intre 400W – 2000W, iar viabilitatea becurilor in functie de calitatea lor, variaza intre 5-10.000 ore de intrebuintare. Bineinteles, in zonele deschise sunt recomandate aparatele rezistente la umezeala.

In spatiile interioare avantajul incalzirii cu raze infrarosii fata de sistemele traditionale il constituie distribuirea uniforma a energiei termice. Intr-o incapere cu galerie, inalta de 4-5 m, diferenta temperaturii intre plafon si paviment poate fi de 8-10 °C in cazul incalzirii cu convectoare,  pe cand la incalzirea infratermica aceste valori sunt  doar 2-3 °C. Aceasta se datoreaza radiatiei reflectoare, prin care  aceste raze se vor dispersa  cu o eficienta scazuta. La aparatele de o calitate ridicata suprafata  este intarita cu cristale de SIO2 pentru a mari raza de efect a radiatiilor infrarosii. Prin urmare  eficienta acestor aeroterme este determinata prin distanta, la care este dispersata caldura. Bineinteles, necesarul de caldura a unei incaperi se  determina in continuare prin calculul inaltimii, prin volumul de aer si luand in considerare pierderile de energie. Astfel o incapere inalta de 4 m si cu o suprafata de 2 m x 2 m este indicat sa se incalzeasca prin mai multe aparate cu puteri mici. Aceasta technologie se poate folosi si in mod suplimentar, acest fapt va insemna o incalzire locala in plus. Astfel veti avea un confort termic placut cu ajutorul unui panou de incalzire langa pupitrele din caseriile , birourile dvs, fara ca intreaga incapere sa fie incalzita. In acest caz nu este neaparat necesar un sistem cu termostat, ci va fi suficienta montarea unui intrerupator cu doua faze.

In schimbul unor aparate cu suprafete simple, albe  s-au pus in vanzare aerotermele infrarosii cu suprafete inchise, fiind invelite cu oglinzi sau picturi. Astfel cu o investitie putin mai mare aeroterma achizitionata in scop aditional, poate deveni un ornament de camera , daca este montat in locul plafonului pe zidul lateral. Este neaparat necesar ca in momentul cumpararii sa ramanem obiectivi. Daca ne decidem pentru incalzirea electrica, neaparat sa cumparam un aparat eficient, din sursa de incredere si sa fim  informati in mod suficient despre producator. Sa luam in considerare si aspectul conform caruia aeroterma cu radiatii infrarosii va reusi sa incalzeasca spatiul destinat, daca nu va fi montat in spatele unui zid sau podele. In caz contrar vor incalzi doar peretii sau podeaua, obiectele din incapere nu vor fi in raza radiatiilor infrarosii, astfel vom obtine doar o incalzire auxiliara pentru banii investiti. Obiectivitatea noastra poate fi intarita si cu ajutorul informatiilor oferite de comercianti, respectiv specialisti, care cunosc  si pun in vanzare mai multe tipuri de technologii, astfel nu vor fi motivati sa forteze un produs anume, ci vor alege cel mai potrivit pentru exigentele noastre. La randul nostru, ne straduim sa va oferim o imagine cuprinzatoare despre incalzirea electrica, de aceea revenim cu noi articole privind tematica acestui domeniu.

Spre produse: http://incalzit.ro/categorie-produs/

Daca aveti intrebari din domeniu, contactati-ne la una din urmatoarele modalitati:

Facebook: https://www.facebook.com/nordinova.ro/?fref=ts

E-mail: [email protected]

Telefon: +40 745 323 349