Convectoare electrice pe termen lung

In partile precedente din seria articolelor noastre, am incercat deja sa impacam aceste doua exprimari, si anume: „economic” si „incalzire electrica”. Este nevoie de aceasta clarificare, deoarece multi ani la rand aceste doua expresii erau incompatibile.

Convectoarele electrice amintite in articolul precedent si sistemele de incalzire prin pardoseala, sunt capabile sa economiseasca datorita principiului lor de functionare. In articolul de fata vom studia panourile electrice de incalzire, sau altfel denumite, convectoarele electrice. Aceste convectoare pot economisi datorita:
– costurilor initiale de achizitie accesibile,
– controlul precis,
– lipsa costurilor de intretinere respectiv
– perioada de viata indelungata.

Costuri de achizitie

Primul avantaj semnificativ fata de un sistem clasic de incalzire, va fi  faptul, ca nu este nevoie de horn (constructie, inblanire, autorizatii, intretinere). Costul de constructie a hornului  difera – evident – de la caz la caz (inaltime).

Nu este nevoie nici de centrale si de lucrari, respectiv in cazul constructiilor noi,  nici de lucrari de racordare la gaz, doar daca folosim gaz cu alt scop decat incalzirea. Privind aceste aspecte, planificarea si solutionarea incalzirii cu asemenea panouri la un imobil, este ¼ sau 1/3 fata de costurile unui sistem clasic. Daca intr-un imobil este deja horn si este deja sistem de centrala, poate fi facuta aceasta schimbare la data schimbarii cazanului.

Preț pe perioada de functionare

Aici am ajuns la un aspect important. Daca studiem doar consumul strict, atunci consumul de curent calculat la preturile actuale de energie este cu putin peste costurile incalzirii pe gaz. Insa, in cazul alegerii unui sistem de incalzire este bine de luat in considerare si alte costuri auxiliare si anume, calculam aceste costuri pe toata perioada de functionare- ne atrage atentia Dl. Csuka Ferenc, expertul din acest domeniu de la : www.incalzit.ro

La un sistem de incalzire cu centrala, costul de intretinere anuala este de aprox. 150-200 ron, iar verificarea hornului este de aproximativ 45-60 ron, in plus si schimbarea cazanului dupa 15 ani. Dupa experientele noastre, perioada de viata al unui panou de buna calitate scandinava, este de minim 30 de ani. Astfel, in aceasta perioada de timp, se plateste taxa de verificare si de curatare horn de vreo 30 de ori si se poate calcula si cu costul a cel putin 2 bucati de centrale si inca nu am vorbit despre costuri de service – dupa caz. Aceste costuri calculate la luna, pot fi in valoare de minim 75-100 ron. In cazul incalzirii electrice aceste costuri nu exista, aici putem calcula doar cu factura de la electricitate.

Panou electric Climastar Smart Piatra

Care este diferenta dintre un convector de 400 ron si unul de 1400 ron?

Principiul de lucru nu este prea diferit intre convectoarele scandinave de buna calitate si a celor simple, insa exista o diferenta majora in structura si constructia lor. Datorita acestei diferente de constructie consumul lor este mult mai redus si are o perioada de viata mult mai indelungata.

Inainte de a face aceasta investitie, este foarte important sa stabilim scopul pentru care dorim aceasta achizitie. Daca dorim o incalzire pentru cateva zile doar,  fiindca avem cazanul stricat sau nu avem gaz de la furnizor datorita unor avarii pe retea, atunci este indicat sa achizitionati un convector ieftin de la oricare hipermarket sau un ventilator oarecare.

Produsele chinezesti ieftine sunt ideale pentru o folosire pe termen scurt, pretul lor fiind inbatabil. Ele se uzeaza repede, consuma mult datorita rezistentei din carbuni, care se incing pana la 500-600 °C.

Datorita suprafetei minime de incalzire, acesta are nevoie de un sistem de ventilatie pentru a porni miscarea aerului. Pe deasupra, ele sunt dotate cu termostate de o precizie mica sau  doar cu un buton de pornire/oprire.

In cazul in care dorim sa realizam o incalzire de sinestatatoare sau dorim sa suplimentam incalzirea existenta, atunci merita sa investim in panouri de mai buna calitate. Convectoarele de incalzire electric norvegiene sunt apreciate datorita faptului ca, cei din tarile scandinave sunt nevoiti sa dezvolte sisteme de incalzire eficiente din cauza temperaturilor scazute. E indicat sa cautati produsele cu termen de garantie de minim 5 ani, fata de cele care sunt  oferite in garantie de maxim 1  sau 2 ani,  astfel sunteti siguri, ca nu veti avea probleme. La aceste produse sistemul de incalzire este din compozit, iar lamele de incalzire sunt mai late. Aceasta suprafata marita de rezistenta ofera o mai buna calitate de transmitere a temperaturii, altfel spus, este mai eficace si la o temperatura mai scazuta, fara ajutor ventilat. Datorita principiului de convectie la inaltimile de peste 3m, unde diferenta de temperatura dintre podea si plafon este prea mare, aceste convectoare nu sunt eficiente si nu sunt recomandate.

O comanda-termostat- buna este nu doar comoda, dar si eficienta

O comanda precisa este o conditie obligatorie pentru cresterea economisirilor. Cel mai simplu termostat este cel mecanic, urmatorul in  precizie mai mare este cel electronic. Acestea insa nu pot fi programate, ele pot fi doar reglate, dar ofera fluctuatii minore de temperatura , astfel este important ca aerul ambiental sa fie mentinut la o temperatura relativ constanta. Cu un termostat programabil, putem personaliza convectoarele noastre conform stilului de viata a familiei si putem economisi in orele, in care nu ne aflam in imobil.

Pe langa aplicarea acestei modalitati de incalzire al imobilelor rezidentiale, ele sunt perfecte si in cazul caselor de vacanta, nu doar datorita costurilor initiale minore ci si datorita faptului, ca ele pot fi dotate cu programare de la distanta. Unii producatori au deja aplicatii pe telefoane destepte astfel fiind posibila programarea de la distanta pentru incalzirea casei de vacanta.

O atentionare importanta

Calitatea materialelor si comanda buna nu asigura intotdeauna cel mai bun rezultat. Pentru o functionare corecta in casa noastra, aveti nevoie de un profesionist sau cel putin de un magazin specializat si cu o gama larga de produse. In lipsa acestor conditii, pot aparea deficiente la sistemul nostru de incalzire, poate va fi sub dimensionat si nu va da randamentul dorit, asteptat. Astfel, va recomandam sa va documentati cat se poate de amanuntit inainte de a face acesta investitie.

Spre produse: https://incalzit.ro/categorie-produs/