Odată cu scăderea temperaturii exterioare , scade si temperatura din locuinte si devine necesara incalzirea ei. Trebuie sa alegem cu ce sa incalzim ca sa avem eficienta maxima. Acesta poate fi pe combustibil solid ( lemne, carbune) , pe gaz natural sau imbuteliat sau alegem un aparat electric, un convector electric.

Convectoarele electrice sunt una din cele mai eficiente, deoarece au un randament aproape 100%, nu necesita modificări , spargeri de pereti, au gabarit mic, usor de instalat, se poate muta ușor dintr-o camera in alta si ridica mult mai rapid temperatura mediului ambiental.Un convector electric este un aparat care funcționează pe baza principiului convectiei naturale a aerului. Aerul rece intra in partea inferioară a convectorului, se incalzeste cu ajutorul rezistenței si se eliberează prin orificiile superioare a aparatului, incalzind in acest mod aerul din camera.

Elementul important a convectorului este rezistenta electrica, care poate avea diferite lungimi in funcție de putere, si care se fixează in partea de jos a unei carcase din tabla. Un alt element foarte important este termostatul, care cu ajutorul unei sonde, porneste –opreste alimentarea rezistenței in functie de temperatura reglata, astfel se menține constant temperatura din camera si se reduce consumul de energie electrică cu cca. 25%-35%. Un convector electric se poate fixa pe perete sau pe podea cu picior. Cele fixate pe perete nu ocupa spatiu, nu strica estetică camerei si din cauza designului plăcut arată ca si un tablou.

Puterea se masoara in wati(W), si poate fi între 250-2500W. Dimensiunea rezistenței este determinată de putere, cu cat puterea este mai mare si lungimea ei crește. Pentru a determina puterea necesara (P) a unei încăperi se poate folosi o formula empirică: P=volumul de aer încălzit x 40 = puterea necesara a convectorului pentru camera respectivă, in wati. Legatura electrica este usor de realizat, se introduce ștecherul aparatului într-o priza din camera. Un convector electric folosește o rezistenta electrica speciala, care se încălzesc la o temperatura mult mai mica la max. 120 ° C. Aceste rezistențe nu ard aerul, praful, nu radiaza raze dăunătoare corpului uman. De reținut instalatia electrica (conductori, sigurante , legaturi, prize) trebuie sa fie de calitate sa reziste la un consum de curent de 16A.

Un alt element important a convectorului este Termostatul. Dealungul timpului au aparut diferite tipuri de termostate ca : termostat mecanic de tip bimetal, electronic, electronic programabil, digital, digital programabil sau mai nou termostat wireless WIFI.

Rolul termostatului este de a comanda rezistenta in așa fel ca temperatura camerei sa ramane la temperatura reglata. Astfel rezistența va incalzi incaperea pana cand temperatura ajunge le cea reglata si termostatul va opri alimentarea rezistenței. In momentul în care scade temperatura termostatului va porni din nou rezistenta. Termostatele cele mai eficiente sunt, cele care se pot programa. Prin programarea termostatului se pot regla temperaturi de zi sau de noapte ( confort sau redus) pe ore și zile ale saptamanii.

Prin accesarea funcției de fereastra deschisa, cand termostatul constata ca fereastra este deschisa automat trece în modul de anti-inghet, iar când fereastra se închide –și anume cand temperatura zonei începe sa crească automat aparatul revine la temperatura setata. Termostatul poate fi blocat pentru a împiedica copii și altor persoane nedorite sa schimbe setarile si temperatura unui convector electric. Sunt termostate care se pot programa și de la distanța -termostate WIFI- din orice punct al lumii, utilizând telefoane smart sau tablete. Sunt foarte utile aceste aplicații si la case de vacanță, unde în timpul saptamanii se reglează temperatura antiinghet (7 ° C ), iar la sfarsitul saptamanii se programează la o temperatura de confort și cand ajungeți seara la casa de vacanta, veți avea camera incalzita.